REFERENSSIT

"Kolmen istunnon työnohjaus antoi selkeyttä omiin ajatuksiin ja ratkaisun, että mihin suuntaan pitää pyrkiä. Isoin oivallukseni oli, että kannoin mukanani työpaikoissa totuttuja tapoja ja niitä on hyvä pohtia ja luopuakin jostain.

Sain myös rauhallisuutta siinä, että olen osannut pohtia ja kehittää omaa tekemistäni jo ihan hyvään suuntaan. Teki hyvää pallotella asioita ammattilaisen kanssa.

Anonyymi palaute, työnohjaus, kesä 2021


"Olen yksityisyrittäjä, jonka työnhallinta oli hukassa. Ongelmat liittyivät pääosin työajan ja -määrän hallintaan, mikä luonnollisesti heijastui kaikkeen. Omat keinot ja jaksaminen olivat lopussa, joten käännyin Tarjan puoleen. Heti ensimmäisen tapaamisen aikana huomasin, että työskentely Tarjan kanssa oli vastaus ongelmiini. 

Hän oli lempeällä tavalla jämäkkä, eli juuri sitä mitä tarvitsin. Hän havainnoi minua ja tilannettani kokonaisvaltaisesti ja tarkasti. Arvostin myös hänen tapaansa kuunnella minua ja esittää tarkentavia kysymyksiä. Hän oli myös ymmärtäväinen ja lämmin, ja osasi mahtavasti tasapainotella tukemisen ja haastamisen välillä.

Tapaamisissa tehdyt harjoitteet, havainnot ja kiteytykset sekä kotiläksyt ohjasivat minua lempeästi kohtaamaan kipupisteeni ja näkemään tilanteeni monelta eri kannalta. Sain siis työkaluja pitkäkestoisen ongelmani kohtaamiseen. 

Tämä työnohjaus oli merkittävä henkinen matka, jonka aikana niin työ- kuin siviiliminänikin vahvistuivat ja selkeytyivät.Olen käyttänyt Tarjalta opittuja menetelmiä myös ohjauksen jälkeen, ja ohjauksesta alkanut kokonaisvaltainen prosessi jatkuu edelleen.

Haluan lämmöllä kiittää Tarjaa; olet mieletön ammattilainen ja totisesti oikealla alalla!"

Susanna Pöyhönen, Yrittäjä, Kielipalvelu Sanasuke Oy


Tarja Munterin vetämä työnohjaus auttoi hahmottamaan työmäärääni ja omaa suhtautumistani siihen. Teen työtä intohimolla, enkä välttämättä muista pitää taukoja, tai ehdi aina pysähtyä katsomaan, mitä kaikkea olen jo saanut aikaiseksi. Menen eteenpäin kuin höyryveturi. Samalla koen, että aika loppuu kesken, ja kaikki pitäisi saada heti valmiiksi. Työthän ei tekemällä lopu.

Työnohjaus tuli hyvään aikaan, sillä työmääräni on kasvanut merkittävästi viimeisen vuoden aikana. Oli vaikea priorisoida, kaikki tehtävät tuntuivat yhtä kiireellisiltä. 

Tarjan rauhoittava vuorovaikutustyyli tuntui jo sellaisenaan helpottavan stressiä. Oli hyvä sanoittaa tilannetta ääneen ja se oli helppoa, koska tiesin että Tarja ei keskeytä. Kuuntelutaito on nykyään harvinainen kyky, ja se Tarjalla on.

Ensimmäisellä ja toisella kerralla olin aika hakusessa siitä, mitä työnohjaukselta todella tarvitsisin. Nostin esiin pikkuasioita jotka ärsyttävät, mutta eivät todellisuudessa ole merkittävä tekijä työn kannalta. Kolmannella kerralla onnistuimme hahmottamaan ongelman ytimen: stressaantuneena yritin tehdä kaikkea yhtä aikaa sillä seurauksella, että tekeminen hidastui, väsyin ja tunsin suurta riittämättömyyttä.

Työnohjauksessa suurin oivallukseni olikin se, että minusta ei vain tunnu, että tehtävää on järjettömän paljon, vaan sitä todella on. Oli helpottavaa kuulla se myös toisen suusta.
Toinen työssäjaksamiseen vaikuttava oivallus oli, että minun pitää alkaa realistisemmaksi oman ehtimiseni suhteen: yksinhuoltajana, yrittäjänä ja kavioliitossa elävänä omakotitaloasujana minulla ei ole niin paljon aikaa ja energiaa työlle, kuin joskus parikymppisenä. Tekemiselle pitää tehdä realistinen aikataulu - eikä koittaa saada kaikkea valmiiksi mahdottomiin deadlineihin mennessä.

Suosittelenkin työnohjausta kaltaisilleni itseltään paljon vaativille ihmisille, jotka tekevät kutsumus/intohimotyötä.

Ira Viestintätoimisto Muna vai kana & Soberisti.ry